Tamara Koopman - Vlindervrij

MIJN GEZONDHEID. MIJN VRIJHEID.

Voeding  /  30/09/2017

Mijn gezondheid. Mijn vrijheid.

Mijn gezondheid heeft pas betekenis gekregen, toen er daadwerkelijk iets aan de hand was; toen bleek dat ik een melanoom had. Mijn eerste gedachten na de diagnose waren: 'Ik ga dood.' Dat moment was het moment dat mijn leven radicaal veranderde. Nu, bijna 10 jaar later, zie ik dat moment als mijn geluk.

Ik ben niet doodgegaan. Nog niet. En ik hoop nog lang niet.

De melanoom heeft ervoor gezorgd dat ik écht plezier en vrijheid heb mogen ervaren, niet het concept plezier en vrijheid, zoals ik dat aangeleerd heb gekregen, zoals wanneer ik gescoord of gewonnen had met sporten, of wanneer ik goede punten behaalde op school of de aanmoediging, wanneer ik aangenomen werd op functies, die me eigenlijk beangstigden.

Het besef dat ik sterfelijk ben, heeft me een andere kijk op het leven gegeven. Het leven keek me aan alsof ik achterlijk was, wat ik toen ook gewoonweg was, weet ik nu; ik at (en dronk) slecht, ik sportte teveel en dwangmatig om de verkeerde redenen en ik moest aan teveel maatschappelijke verwachtingen voldoen van mezelf.

Het enige dat belangrijk is, is dat je blij bent. Op alle vlakken: Fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dat is vrijheid. Ik dacht dat ik blij was, maar dat bleek ik absoluut niet te zijn. Dat weet ik nu. Ik zat totaal niet goed in mijn vel en dan krijg je huidkanker ervoor terug. Logisch. Denk ik nu.

Het eerste boek dat ik in mijn handen kreeg na het hele melanoomproces was 'The China Study'; een boek dat de grootste studie (van 30 jaar) op het gebied van voeding omschrijft. Wat de conclusie was? Alle dierlijke vetten zijn slecht voor het menselijk lichaam; vlees, zuivel, eieren..

Ik ben niet direct vegetarisch geworden. Het was een te grote omschakeling. Ook voor mijn partner. Plus ik was zwanger van mijn eerste kind en zo onzeker als de pest en bang dat ik mijn kind iets tekort zou doen..

Nu 10 jaar later ben ik vegetarisch en in de richting van veganistisch aan het gaan door de (ver)beter(d)e voorlichting. Ik heb nog niet zo lang geleden de films 'Vegucated' en 'What the health' gezien. Ik raad ze allebei sterk aan. Niet omdat ze goed zijn, maar omdat ze de waarheid vertellen.

"If the slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian"

Ik was nog geen twee weken geleden aan het huilen toen ik voor mijn man en kinderen rundergehakt aan het bakken was. Ik kon er niets aan doen. Het overkwam me. Het bakken van een stukje koe maakte me intens verdrietig. Dat was het kookpunt. Letterlijk en figuurlijk. Ik heb daarna geen enkel stukje vlees meer gegeten. In plaats daarvan bak ik nu allerlei paddestoelen; maitake, shiitake en tofu en meer van deze fantastische plantaardige producten, waarvan ik eerder gewoon niet bewust genoeg was dat dat heel goed als vleesvervanger door kon gaan, en het meeste nog eens megagezond ook, en pluspunt: mijn gezin merkt het niet eens.

Aan iedereen wil ik vragen; wees bewust, koop en kook bewust.

Wist jij dat de aarde het meest vervuild wordt door onze bio-industrie? Terwijl de meesten van ons de keuze hebben om geen dierlijke producten te hoeven eten. Vroeger moest je wel, omdat je anders verhongerde, maar we hebben tegenwoordig zoveel overvloed en keuze. Je hebt vlees niet nodig. Als ik over twee jaar stralend gezond terug kom naar Nederland, zonder vlees en zuivel te hebben gegeten, is dat dan bewijs genoeg? Uiteraard zal ik ondersteunende en heerlijke veganistische recepten plaatsen op mijn website, zodat je kunt proeven.

See you again soon!

Liefs,
Tamara

P.S. Bekijk de documentaires: 'Vegucated' en 'What the Health'. Goed voor je gezondheid en je kijk op de realiteit.

thumbnail