Tamara Koopman - Vlindervrij

SOEPELHEID, VRIJHEID EN ELEGANTIE

Dans  /  30/05/2017

Kijkend naar onze twee katten, hoe soepel zij bewegen: hoe heerlijk vrij zij rollen over de grond in de zon, hoe zij met gemak springen naar de vlinders in de tuin en hoe gracieus ze lopen met een grote nieuwsgierigheid, maakt me vaak snakken naar het eigen zijn van diezelfde soepelheid, vrijheid en elegantie. Zij zijn echt thuis in hun lichaam. Ze weten van nature wat hun lichaam kan.

Toen ik net begon met Nia; een combinatie van dansen, gevechtsport en helende kunsten, nu zo’n 10 jaar geleden, merkte ik op hoe stijf ik eigenlijk was; hoe verkrampt mijn lichaam was, met name in vergelijking met de anderen in de zaal. Ik heb altijd heel veel gesport en gedanst, maar nooit met zoveel bewustzijn van mijn lichaam; van wat zij allemaal is en kan; hoe zij van nature functioneert en hoe heilzaam het is om te bewegen naar deze functionaliteit; hoe wij haar met behulp van beweging vrij kunnen maken van iedere spanning, verkramping en blokkade; en hoe fijn het is om ruimte te creëren en voelen van binnen, ruimte voor beweging en positiviteit.

Het proces naar meer ruimte in het lichaam, naar meer en beter kunnen bewegen, dat ik bij mezelf heb ervaren, is geweldig. Ik voel me meer en meer thuis komen in mijn lichaam. Dit proces heb ik ook mogen zien bij anderen. Dat is echt prachtig.

Ook bij mijn kinderen zie ik nog die soepelheid in beweging; in het zichzelf kunnen uitdrukken in vrijheid. Ik hoop dat ze dat nog zo lang mogelijk behouden. Ik zal ze zeker daarin stimuleren.

Wanneer ik dansvideo’s zie van mezelf 10 jaar geleden en nu, zie ik grote verandering in die soepelheid en vrijheid, maar ik ben er nog lang niet. Ik droom ervan om nog lichter, vrijer en met nog meer overtuiging te bewegen, zoals ik anderen wel eens zie doen in bijvoorbeeld de moderne dans of ballet of binnen de internationale Nia gemeenschap. Hoe zou dat voelen? Hoe zou het voelen om die vrijheid te hebben om te kunnen bewegen, zoals je wilt? Om vrijwel geen lichamelijke belemmeringen te hebben? Om je volledig en met je hele lichaam uit te kunnen drukken? Om je één te kunnen voelen met de muziek? Dat lijkt me pas vrijheid. Een natuurlijke vrijheid, zoals onze katten zich bewegen: vrijwel geruisloos en soepel met hun hele lijf; bewegen naar de functionaliteit van hun lichaam. Hopelijk krijg ik de kans om me te blijven ontwikkelen hierin met behulp van dans en voeding en om anderen te stimuleren om hun ruimte en vrijheid in hun lichaam te vinden en thuis te komen in hun lichaam.

thumbnail