Tamara Koopman - Vlindervrij

Wat is Yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. In het gebied waar India ligt is Yoga ontstaan. Het ‘verbinden’ slaat op het verenigen van lichaam en geest en dit kunnen we doen door middel van de ademhaling. 
(Bron: https://www.happywithyoga.com/yoga/wat-is-yoga-complete-handleiding/)

Yoga is lang niet alleen een aantal fysieke houdingen en oefeningen om je lichaam sterker en gezonder te maken. Sterker nog, de houdingen zijn slechts een van de acht onderdelen van Yoga, allen even belangrijk.

Deze acht onderdelen zijn: 

  1. Dat je aardig en respectvol bent naar de medemens.
  2. Dat je goed voor jezelf zorgt.
  3. De houdingen; deze zijn bedoeld om de aandacht te richten op jezelf en naar binnen te richten. Dat je er fitter en gezonder door wordt is slechts een zijeffect.
  4. De energie waardoor je kunt bestaan op deze wereld; prana. De energie wordt gedragen door de ademhaling. Daarom is de ademhaling in yoga zo ontzettend belangrijk. Adem op de juiste manier en alle puzzelstukjes zullen in elkaar vallen. 
  5. Het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken. De zintuigen worden hierdoor sterker, omdat ze niet worden afgeleid door de miljoenen indrukken die zich constant om ons heen bevinden
  6. Het fixeren van aandacht op een object en hierbij kom je tot volledige concentratie. Dit focuspunt kan bijvoorbeeld de ademhaling zijn, of een mantra. Het maakt niet uit wat het is, als het maar werkt voor jou. Het doel hiervan is om de afdwalende gedachten te kalmeren en zich te laten focussen op een iets.
  7. Je gedachten niet meer laten afdwalen en volledig gefocust zijn om te kunnen meditateren. Dit is het punt waarop er geen gedachten meer zijn en je voelt de directe ervaring van hetgeen wat je aan het doen bent. Je bent volledig in het hier en nu.
  8. Een samensmelting van alle andere zeven onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga. Je lichaam, zintuigen en geest zijn één en je ervaart het hier en nu en voelt je verbonden met alles om je heen.


Om tot deze verbinding te komen geef ik de volgende soort yogalessen: 

• Yoga Nidra 
 

Ga naar mijn lesrooster om een yogales te boeken. Hiervoor zal je eerst gevraagd worden om gratis lid te worden van het online boekingssysteem (Momoyoga) van SoulTree Studio.