Tamara Koopman - Vlindervrij

Dé GROENE SMOOTHIE

Dit recept is een recept op verzoek: de alom bekende 'Groene Smoothie', bekend geworden en gemaakt door Victoria Boutenko. Bij mij thuis heet het: groen fruit. Dat is makkelijker uitspreken en begrijpen voor de kleintjes en eigenlijk ook wat het bij ons is: fruit gecombineerd met (blad)groen.

Groene smoothies zijn er in ongelooflijk veel varianten. Je kunt zo creatief zijn als je maar wilt zijn. Je hebt namelijk zoveel verschillende soorten fruit en ontzettend veel soorten bladgroen, en het bladgroen smaakt meestal beter en minder bitter door de combinatie met (zoet) fruit.

Een veel gebruikte en goede verhouding in groene smoothies is 1 : 3; één eenheid fruit met 3 eenheden bladgroen. Maar dat kan vrij bitter uitpakken, zeker wanneer je nog niet aan groene smoothies gewend bent. De bitterheid ligt voornamelijk aan het bladgroen dat je gebruikt. Spinazie is bijvoorbeeld bitterder dan postelein of boerenkool. Rucola is zeer scherp van smaak, waarvan je beter weinig kan gebruiken en met een ander soort bladgroen dient te combineren om genoeg bladgroen te gebruiken. Maar wanneer je pas begint met het maken van groene smoothies, zou ik de smaak iets zoeter houden, dus gebruik wat meer fruit dan mijn genoemde verhouding, naar gelang je smaak.

Groene Smoothies zijn geroemd door de groene bladgroente. Groene bladgroente bezitten meer waardevolle voedingsstoffen dan ieder andere voedingsgroep, maar al die voedingsstoffen zitten goed opgeslagen in de cellen van deze planten. Deze cellen zijn gemaakt van ontzettend hard materiaal, waarschijnlijk om de overlevingskans van de plant groter te maken, omdat het hierdoor moeilijk is voor dieren om het harde plantenmateriaal te eten. Om de waardevolle voedingsstoffen uit die plantencellen te halen, moeten de celmembranen worden kapot gescheurd. Dit is erg moeilijk. Om de voedingsstoffen uit groene bladgroente te kunnen halen, moeten we het zeer grondig kauwen tot een romige substantie. We zijn dit tegenwoordig nauwelijks meer gewend; goed kauwen. Onze kaken kunnen het daarom vaak niet meer aan om harde vezels te kauwen en te kauwen en te kauwen. Het hebben van vullingen, tandprotheses of het missen van tanden maakt het er nog moeilijker op.
Het hebben van een blender is dan bij uitstek ideaal! Het maakt de plantencellen zodanig kapot tot een romige substantie en meng er wat fruit bij en het is nog vreselijk lekker ook! :) Wat wil je nog meer?! :)

Mijn oudste van 4 kan niet meer zonder zijn dagelijkse portie 'groen fruit' en hoewel de jongste een typisch geval is van 'Ik ben 2 en ik zeg NEEEEE!!!' krijg ik na enig aandringen de eerste hap op subtiele wijze naar binnen. En na de eerste hap gaat de rest vanzelf. Ze vindt het stiekem best lekker, dat eigenwijze dametje ;)

Mijn dagelijks recept voor 4 kleine glazen 'groen fruit':

Ingrediënten:
• 2 bananen
• 2 avocado's (liefst rijp = meer smaak, zoeter)*
• 2 handenvol bladgroen**
• 150 ml kokoswater
• 2 el chia zaad (optioneel)
• 2 el gepeld hennepzaad (optioneel)

Bereiding:
Doe alles in de blender en blenden maar tot het heerlijk romig en prachtig groen is! :)

Maar nogmaals: dit is JE KANS om heerlijk creatief te zijn. Kies het fruit uit dat je lekker vindt en vind er bladgroen van het seizoen bij. De uiteindelijke kleur na het blenden is dan misschien niet groen, maar het is wel erg GEZOND en LEKKER! 

EnJOY!

* Wil je avocado's sneller rijp hebben, leg ze dan dichtbij (of in een plastic zak met) een ander stuk rijp fruit, zoals een appel, banaan of peer.
** Probeer gedurende 4 dagen iedere dag een ander bladgroen te kiezen om de afwisseling er goed in te houden. Niet onbelangrijk: Koop of pluk bladgroen dat in het seizoen is. Nu is het het seizoen voor spinazie, postelein en boerenkool en ook de veldsla, eikenbladsla en de groene kropsla is nog te verkrijgen. Andijvie kun je ook proberen, wanneer je dat lekker vindt, maar dat is mij echt te bitter :S
Postelein is zelfs hier op straat te vinden, maar pluk alleen daar waar geen honden of andere dieren komen en hun behoefte kunnen doen of waar auto's rijden en vergeet niet om het groen dan grondig te wassen.

 

Dé GROENE SMOOTHIE
thumbnail