Tamara Koopman - Vlindervrij

GLüHWEIN

Voeg de spanningen voor het Sinterklaasfeest, de spanningen voor een allereerste kinderfeestje ooit en het trakteren op school bij elkaar, doe daar een lekker koude gure wind bij, wat hagel en storm, een vergeten rits, das en/of muts en je hebt het perfecte recept voor slapeloze nachten van zowel het kind als de ouder vanwege hoestbuien, keelpijn en/of oorpijn.

De slapeloze nachten zijn me niet in de koude kleren gaan zitten; ik moest even een pas op de plaats maken. Geen ’druk, druk, druk’, geen Niales geven, maar even rust. Ik mocht op zaterdag zelfs even wat langer in mijn bedje blijven liggen: oh, man, heeeeeeerlijk! Wat had ik dat nooodig!

Tot rust komen, tijd voor jezelf, uitslapen.. al die jaren lagen ze netjes opgeborgen in de almaar zwaarder wordende kist Nostalgie. Plus, moeders mogen niet ziek zijn en willen ook niet ziek zijn, vooral niet in zo’n drukke tijd als december. Dus ik loop sindsdien continu gemberthee te slobberen, heel de dag staat er een grote pan met hele kip zachtjes te koken en probeer ik zoveel mogelijk rust te houden, zover dat gaat met een bijna 4 maanden oude baby, die nieuwsgieriger is dan ze kan zijn, bij wie ik nu soms al geen speld tussen kan krijgen, wanneer ze begint te b(r)abbelen, en die me met een allercharmantste glimlach aankijkt, wanneer ze weer een lekkere straal warme melk over mijn schone kleren heeft gelanceerd, vlak voordat je je oudste kind van school moet gaan halen en de middelste alles behalve mee wil. Maar wanneer ik anderen hoor, zal ik aan deze tijden met weemoed terug gaan denken, wanneer ze weer wat ouder zijn, en komen die ook terecht in die grote kist.

Die kist Nostalgie straalt aan alle kanten warmte uit, alsof er de zon inzit, iets dat we missen in een koude winter. Een reden om in deze (kerst)tijd met elkaar de warmte van nostalgie te delen; warme herinneringen te delen met en bij mensen van wie je houdt. Bij mijn ouders thuis kijken we met z’n allen rond kerst vaak oude dia’s of foto’s onder het genot van een glaasje verwarmende glühwein; kruidige wijn dat al wordt gedronken sinds de Grieken en de Romeinen. In de Middeleeuwen werd de wijn gezien als hét geneesmiddel voor alle ziekten. Niet voor niets, want nu weten we dat de oliën van kruidnagel, kaneel en kardemom een geneeskrachtige werking hebben. Kruidnagel heeft een positive werking op de spijsvertering en is antibacterieel. Ook kaneel stimuleert de spijsvertering, werkt een opgeblazen gevoel tegen en versterkt het immuunsysteem. Van de oliën van kardemom wordt gezegd dat ze een gelukkig gevoel geven. Niet slecht, toch?! Kan ik best goed gebruiken in de koude, donkere dagen met die slapeloze nachten.

Wanneer je de Glühwein zelf maakt, kun je ook nog eens (biologische) krachtige rode wijn uitzoeken hiervoor, zoals een Pinot Noir. Mocht je niet van rode wijn houden, kun je hem ook van een droge, fruitige witte wijn maken.

Recept Glühwein (vele variaties mogelijk)

Ingrediënten:
• 2,5 dl water
• 2 kruidnagels
• 2 kardemomzaden
• stukje pijpkaneel
• 1 sinaasappel, in partjes
• 1⁄2 citroen, in partjes
• 1 fles rode wijn
• 6 el honing

Bereiding:
Breng de specerijen en het fruit in het water aan de kook en laat zachtjes koken voor minstens 20 minuten. Zet het vuur daarna uit. Wanneer het geheel handwarm is geworden, haal alles door een zeef, zodat alleen het gearomatiseerde water overblijft. Voeg dan de wijn en honing toe aan het water en roer goed door.

EnJOY!

 

thumbnail