Tamara Koopman - Vlindervrij

RAW VEGAN LAVENDELCHOCOLADE

Geluk lijkt soms ver weg met alle ellende in de wereld dat zich laat zien via de media. Vooral voor de mensen die deze ellende overkomt, maar ook voor iedereen die meeleeft met hen. Al een aantal jaren geleden heb ik er bewust voor gekozen het nieuws op TV niet meer te kijken, omdat ik er niet aan ontkom om me ellendig te voelen, wanneer ik het wel doe. Niet dat ik er überhaupt tijd voor had en heb, want ik ben dagelijks zoveel bezig met voornamelijk mijn kinderen en mijn dans- en voedingspraktijken, wat eigenlijk weer mijn geluk is; het geluk om in het moment te moeten leven.

Geluk is voor mij in de vroege ochtend op blote voeten over het met dauw bedekte gras lopen om prachtige bladgroente en heerlijk geurende kruiden uit mijn tuin te plukken voor een verse groene smoothie voor mijn gezin, terwijl de vogeltjes druk kwetteren en de kinderstemmen in de buurt hun enthousiasme voor de nieuwe dag niet kunnen onderdrukken. Het zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Terug naar de basis. Ik ben iedere dag weer blij met dit ritueel: een heerlijk begin van de dag.

Je eigen geluk creëren was het thema van mijn Nourishing Nia Night afgelopen zaterdag dat ik jaarlijks geef voor mijn dansers, met verschillende workshops gegeven door deze dansers, wild food tapas en eindigend in Nia op het gras onder de sterrenhemel. Wat is het dan geweldig om te horen dat vooral geluk hetgeen is dat de mensen ervaren tijdens zo’n prachtige avond en vooral als ze dansen op hun blote voeten in het gras en de Niasessie ontspannen eindigen, kijkend naar de sterren. Zien, horen, voelen, proeven, ruiken. In het moment, hier en nu. Dat is de basis van je geluk. Ervaren hoe rijk je bent en dankbaar zijn hiervoor.

Dankbaar zijn voor de warmte van de zon op je gezicht, voor de gezondheid van je kinderen en voor de prachtige bloemen op tafel. Wanneer je je rijkdom steeds opnieuw beseft in combinatie met het bewust ervaren van je zintuiglijke waarnemingen, dan kun je onder iedere omstandigheid altijd je eigen geluk creëren.

Voeding is ook belangrijk in het creëren van geluk: rijke smaken, verschillende structuren en prachtige kleuren op een bord kan een mens zeer gelukkig maken. Wanneer de voeding ook nog eens een hoge voedingswaarde heeft, kun je je geluk niet op. Dat ervaar ik bijvoorbeeld met mijn lavendelchocolade, geserveerd op de Nourishing Nia Night van 2016, wat ik ook van plan ben te bereiden voor Proef Lokaal Liempde op 25 september 2016, waar ik weer aan mee mag doen en waar ik al naar uitkijk.

 

Recept Lavendelchocolade met gojibessen en moerbeien

Lavendel is rustgevend, gojibessen bevat veel antioxidanten en mineralen en cacao bevat naast antioxidanten en mineralen de geluksmakende stofjes: fenylalanine en fenylethylamine.

Ingrediënten:
• 250 ml cacaoboter, vloeibaar gemaakt (au bain marie)
• 1.5 el gedroogde (culinaire) lavendel
• 3 el ahornsiroop
• 1 el notenpasta
• 3 el cacaopoeder
• 100 gram amandelmeel
• 2 el rozijnen
• 2 el gojibessen
• 2 el moerbeien
• snufje (himalaya- of keltisch)zout

Bereiding:
Meng in een blender de vloeibaar gemaakte cacaoboter met de lavendel en ahornsiroop fijn tot een lavendelsiroop. Voeg de notenpasta en cacaoboter toe en blend alles nog eens kort. Doe de chocoladesiroop uit de blender in een kom en voeg hierbij het meel en de gedroogde vruchten. Roer alles goed samen en spreid het geheel uit op (een bakplaat met) bakpapier. Laat dit afkoelen in de koelkast of liever nog in de diepvries. Breek in stukken en geniet (bewust)! :)

Proef de structuren, zie de kleuren, ruik de geuren, hoor de belletjes rinkelen en voel je geluk.

EnJOY!

thumbnail